Нашата веб страница користи колачиња („cookies“), со кои Ново Нордиск собира податоци за подобро разбирање на користењето на интернет страницата од страна на посетителите, со цел да се подобри корисничкото искуство, како и да се оптимизира и да се унапреди функционалноста на интернет страницата. Колачињата („cookies“) се мали текстуални датотеки кои се запишуваат во вашиот компјутер или мобилен уред при посета на некоја веб страница.

Колачето претставува мало количество на податоци, текстуални датотеки, кое најчесто содржи и уникатен идентификатор. Колачињата може да се испратат до Вашиот прелистувач кога ќе ја посетите нашата веб-страна. Тие се складираат во веб- прелистувачот во Вашиот уред (компјутер или мобилен уред) при посетата на некоја веб-страна. Колачињата чуваат информации за Вашите поставки во веб-прелистувачот, како на пример: јазик, големина на фонт како и самиот факт дека веќе сте посетиле одредени страници. На тој начин, при повторна посета на истата страница не мора повторно да ги поставувате. Некои колачиња се складираат само за време на Вашата посета на нашата веб-страна. Овие колачиња се познати како привремени колачиња. Другите, познати како трајни колачиња, може да останат складирани во Вашиот компјутер по посетата, а нашата веб-страна ќе може да пристапи до нив при секоја Ваша повторна посета на веб-страната.  

Сопственик на www.novonordisk.mk е:

Ново Нордиск Фарма дооел

ул.Никола Кљусев бр.11 

1000 Скопје, С.Р. Македонија

 

Ново Нордиск користи колачиња за ја подобри функционалноста на веб страната, преку складирање на вашите преференци. На www.novonordisk.mk, Ново Нордиск користи задолжителни колачиња, функционални колачиња, статистички колачиња и маркетинг колачиња.

Овие колачиња се задолжителни за да се посети страна и да се употребуваат одредени делови од страната. Ако ги одбиете овие колачиња, некои функции на вебстраната нема да работат соодветно

Колачиња за функционалност се колачиња кои го потпомагаат функционирањето на веб-страната и ја прават попријатна за посетителите. Тие искусуваат поперсонализирано искуство при пребарувањето. На пример: колачиња кои ги памтат преференците за јазикот на страната.

Статистички (аналитички) колачиња ги користиме за да собираме информации за употреба на вебстраната, со намера да ја подобриме содржината и да одговара на потребите на посетителите.

Овие се колачиња кои ги користиме за поперсонализиран и посоодветено рекламирање, да се одреди колку пати една одредена реклама била покажана, да се одреди ефикасноста на некоја рекламна кампања, да се следат податоци за претходни посети и да се споделата собраните податоци со вклучените трети страни (како на пр. рекламни агенции). 

Употребата на статистичките, функционалните и маркетинг колачиња на www.novonordisk.mk  бара ваше согласност. Корисникот може во секое време да ја повлече согласноста за употребата на колачиња.

Ново Нордиск може да користи колачиња од трети страни, односно колачиња кои се поставени во пребарувачот од трета страна која не е Ново Нордиск. 

Контактирајте нé доколку:

  • имате прашања за оваа политика или други известувања за приватност на оваа веб-страна
  • саката да добиете информација за ваши персонални податоци кои се зачувани, или
  • имате грижа за употребата на вашите персонални податоци од страна на Ново Нордиск

Ве молиме контактирајте нé на нашата е-адреса: infomk@novonordisk.com или на телефонскиот број: +389 2 2400 202.